> Click here to view our featured project for the Menomonie High School in this FREE downloadable E-Book
River Heights Elementary School Remodeling
School District of the Menomonie Area
Completed

Menomonie, WI
60,000 sq ft Remodel
2,000 sq ft New Construction
River Heights Elementary School Remodeling
School District of the Menomonie Area
Completed

Menomonie, WI
60,000 sq ft Remodel
2,000 sq ft New Construction

Our Involvement



At River Heights Elementary student security and vehicular traffic were primary concerns. The former entry was not only indistinct, it was located far from the front offices, allowing visitors to enter the school and proceed throughout the facility without checking in at the front desk. With automobile and bus traffic also being a concern, a new parking lot on the east side of the school was constructed for safer student drop-off and teacher parking. A new entryway, lobby and office addition was created off this parking lot to serve as a secure entry that welcomes students, staff and visitors into the building.

The IMC was located at the center of the existing facility, but served as a corridor between the academic wings and art, music, cafeteria and gymnasium. The pedestrian traffic through the IMC caused issues with both noise and theft of books with large numbers of students circulating though the space. Though the IMC remained in the same location, a corridor was formed around two sides of it to connect the academic wings and the new entry to the gymnasium and multi-purpose spaces. Fresh finishes and a highly visible iLab maintain the energy the connection gave the IMC, while providing better security and noise control. The IMC is now the first thing visitors see when entering the newly renovated school.

Each academic wing was renovated to include flexible learning spaces for every grade level. These spaces not only encourage the integration of special education throughout the school, they also open up the corridors with bursts of space, color and light. All the classrooms received a “refresh” with new finishes as well.

The new school layout allows the community to make use of spaces such as the IMC and gymnasium after hours, while securely closing off classrooms and offices. The school district invested $6 million to upgrade the existing facility, which re-opened for the 2014-2015 academic year.


before